Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrobiologie syrového mléka a vybraných mléčných výrobků
BEZÁNYIOVÁ, Michaela
Mléko je díky svému složení významnou součástí stravy lidí. Cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zabývající se mikrobiotou syrového kravského mléka a mléčných výrobků. Práce shrnuje problematiku primární a sekundární kontaminace mléka mikroorganismy a zabývá se vnitřními i vnějšími faktory, které růst mikroorganismů ovlivňují. Zvláštní pozornost je věnována mastitidám, které jsou hlavním zdrojem primární kontaminace mléka. Důraz je kladen na nutnost dodržování přísných hygienických předpisů při manipulaci s touto surovinou. V poslední části je pojednáno o možných zdravotních rizicích spojených s konzumací mléka a mléčných výrobků.
Posouzení hygienické úrovně prostředí vybraných potravinářských provozoven a domácností
DROZDOVÁ, Aneta
Adekvátní úroveň hygieny prostředí, ve kterém se manipuluje s potravinami je jedním z důležitých faktorů, jenž ovlivňuje udržení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Cílem diplomové práce bylo (i) mikrobiologickou analýzou posoudit úroveň hygieny ve vybraných domácnostech (n=3) a v potravinářských provozovnách (n=3). Mikrobiologická analýza zahrnovala stanovení: celkového počtů aerobních a psychrotrofních mikroorganismů, koliformních bakterií, a dále kvasinek a plísní. Dále (ii) prostřednictvím dotazníkového šetření u zaměstnanců potravinářských provozoven (n=50) a široké veřejnosti (n=259) prověřit informace týkající se manipulačních postupů s potravinami.
Mikroorganismy jako původci alimentárních onemocnění
Hloch, Marek
Tato bakalářské práce se zabývá problematikou mikroorganismů způsobujících alimentární onemocnění. Práce je rozdělena na několik částí. První část rozděluje alimentární onemocnění a popisuje hlavní možnosti kontaminace potravin a faktory, které mají vliv na vznik těchto onemocnění, včetně rozdělení bakteriálních toxinů. Hlavní část se zabývá charakteristikou jednotlivých druhů mikroorganismů, popisem onemocnění, která způsobují a prevencí, vedoucí k omezení výskytu těchto mikroorganismů v potravinách. Poslední část zachycuje současný stav alimentárních onemocnění v České republice a Evropské unii.
Významné patogeny v potravinách
Benešová, Jana
Bakalářská práce se zabývá přehledem aktuálně nejvýznamnějších patogenních mikroorganismů v potravinách, jejich charakteristikou a metodami jejich detekce v potravinách. Do práce byli zařazeni bakteriální původci nejčastějších alimentárních onemocnění v Evropské unii za posledních 5 let. Práce také přehledně popisuje běžné alimentární infekce a alimentární intoxikace, jejich dopad na zdraví člověka a současný výskyt. Závěrečná část práce je věnována základním pravidlům prevence vzniku těchto onemocnění. Práce napomáhá ke zvýšení informovanosti o této problematice.
Inhibiční účinek přírodních látek rostlinného původu na technologicky významné mikroorganismy
Hloch, Marek
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku mikroorganismů, jenž tvoří mikrobiotu mléka, včetně patogenních mikroorganismů a možné přírodní látky, které inhibují nežádoucí mikrobiotu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána mikrobiologie syrového mléka a kontaminující mikrobiota. Dále je v práci rozebírána problematika mikrobiologie tepelně ošetřeného mléka, kde jsou popsány způsoby tepelného ošetření a mléčné bakteriální kultury, které se používají při výrobě mléčných výrobků. V poslední části je charakterizována patogenní mikrobiota mléka způsobující alimentární onemocnění a možná opatření v boji proti nežádoucím mikroorganismům. V praktické části byl testován inhibiční účinek látek rostlinného původu vůči vybraným mikroorganismům. V první části experimentu byl sledován inhibiční účinek silic vůči pěti různým mikroorganismům a v druhé části byl sledován inhibiční účinek ethanolových rostlinných extraktů vůči dvěma mikroorganismům.
Mikrobiologická kvalita masa
Collinsová, Ria
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mikrobiologické kvality masa. Z chemického hlediska má maso a masné výrobky vysoký obsah vody a dalších látek, které vytváří optimální prostředí pro růst a rozmnožování nežádoucích mikroorganismů. Při nedokonalém zacházení a zpracování masa dojde ke kontaminaci mikroorganismy a tím ke změně senzorických vlastností a postupnému kažení. Rozvoj mikroorganismů je nežádoucí i z hlediska alimentárních onemocnění, které můžou negativně ovlivnit lidský organismus a postihnout jej ve formě salmonelóz, kampylobakterióz apod.. Formou dotazníkového šetření bylo zjištěno, zda jsou lidé obeznámeni s pojmem alimentární onemocnění a možným rizikem, které může nastat s konzumací masa a masných výrobků. Z šetření vyplývá, že o tomto možném riziku jsou více obeznámeni děti základních škol v porovnání s lidmi staršího věku. Součástí práce je navržené doporučení sloužící k zvýšení obeznámenosti na toto téma.
Mikrobiologická kvalita sušených potravin
Brettfeldová, Veronika
Diplomová práce se zabývá charakterizováním technologie výroby, mikrobiologií a preventivními opatřeními před vznikem případných technologických vad a pomnožením patogenních mikroorganismů u sušeného mléka, kojenecké a dětské výživy a sušených vaječných hmot. Práce je zaměřena na charakterizování a stanovení bakterie Bacillus cereus, která může po pomnožení při nesprávném skladování potraviny, vyvolávat alimentární onemocnění člověka. Ve vybraných sušených potravinách jsme stanovovali významné druhy mikroorganismů. V první části jde o porovnání mikrobiologické jakosti ihned po uvaření, po 5 hodinách uchovávání uvařeného vzorku v lednici při teplotě 6 °C a po 5 hodinách při pokojové teplotě 20 °C. V druhé části je porovnání mikrobiologické jakosti mezi odlišnými vzorky stejného druhu. Z výsledků vyplývá, že žádný vzorek nepřekročil mikrobiologické limity podle ČSN 56 9609.
Zajištění bezpečné a vyvážené výživy v zemích jihovýchodní Asie
Cwik, Jana
Diplomová práce se zabývá alimentárními onemocněními ve vybraných zemích jihovýchodní Asie. Teoretická část práce popisuje bezpečnost potravin a výživovou dostatečnost, se kterými často souvisí jednotlivá alimentární onemocnění. Ta jsou dělena dle původců onemocnění na virová, bakteriální a parazitární. Způsoby nejčastějšího přenosu původce onemocnění, jejich průběh, prevalence a incidence jsou ve třech vybraných zemích jihovýchodní Asie (Malajsie, Thajsko a Myanmar) popsány u následujících onemocnění: z virových onemocnění to jsou rotavirové infekce a hepatitida, z bakteriálních onemocnění jsou to cholera a tyfus a z parazitárních onemocnění to jsou schistosomosa a taeniáza. V práci jsou vymezeny důležité rizikové faktory, které významně ovlivňují výskyt těchto alimentárních onemocnění. Mezi nejzávažnější alimentární onemocnění v jihovýchodní Asii patří tyfus, norovirové infekce a hepatitida A. Za nejúčinnější preventivní opatření jsou považovány vakcinační programy, zlepšená osobní a komunální hygiena a přístup k zdravotně nezávadné vodě.
Význam sanitace v potravinářském průmyslu
Šulc, Marek
Bakalářská práce byla zpracována v letech 2011 až 2013 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě, Mendelovy univerzity v Brně. Práce je zaměřena na význam sanitace a hygieny v potravinářské výrobě. V práci jsou uvedeny čistící technologie, zdroje nečistot a kategorizace prováděné sanitace. Dále je uveden přehled alimentárních onemocnění v potravinářství a základní předpisy z potravinového práva.
Mikrobiologická kvalita masných výrobků
Koutníčková, Lucie
Diplomová práce se zabývá mikroorganismy v masných výrobcích. Definuje mikro-organismy způsobující kažení potravin a mikroorganismy způsobující alimentární onemocnění. Popisuje jednotlivé druhy masných výrobků, jejich mikroflóru a částečně i výrobu. Navrhuje preventivní opatření proti nežádoucím mikroorganismům a to ve formě správné hygienické praxe a zavedení systému HACCP. Součástí této práce je i experimentální stanovení významných skupin mikroorganismů v tepelně opracovaných masných výrobcích. V první části byla srovnána mikrobiální kontaminace masných výrobků od tří různých výrobců a v druhé části porovnání mikrobiální kontaminace výrobků na začátku výroby a po skončené doby minimální trvanlivosti. Z výsledků vyplývá, že mikrobiologická kontaminace masných výrobků nepřekročila limity dané vyhláškou nebo ČSN 56 9609, a to ani po skončení doby údržnosti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.